De câte perechi de pantofi ai nevoie în garderobă?
09/04/20

Câte perechi de pantofi ar fi indicat să ai în garderobă? Cât de des e recomandat să folosești o pereche de pantofi? Cât timp trebuie să lași pantofii cu șanurile în ei, între purtări? Acestea sunt câteva întrebări la care voi încerca să îți răspund în rândurile următoare.

Pentru început, trebuie să îți spun că acestea nu sunt reguli stabilite de cineva, ci mai degrabă niște sfaturi menite să ne ajute sa ne bucurăm și să fim cât mai eficienți cu articolele vestimentare.

Unul dintre cele mai folosite modele de pantofi bărbătesti este Oxford. Acesta este considerat a fi de nelipsit în garderoba unui domn, așa că poti sa alegi acest model din piele  netedă neagră sau maro închis, pentru a-l asorta costumelor pe care le folosești la birou si la întâlnirile de afaceri. Pe lângă acesta, mai poți alege un model Oxford cu perfotații Brogue, pe care sa îl asortezi la ținute business formal sau business informal, atunci când situațiile îți permit.

Un alt model recomandat pentru ținute business este modelul Derby, un model nu atât de formal ca și Oxfordul, fapt care îți permite sa îl asortezi chiar si la ținute smart-casual. Alege acest model în nuanțe de maro deschis, pentru a putea să îl folosești chiar și la pantaloni chinos sau jeans. În aceeași categorie intră și modelul Monk (Double Monk sau Single Monk), pantofii cu una sau două catarame, foarte versatili, care pot sa completeze fie o ținută business, fie una smart-casual.

Pentru sezonul cald poți sa optezi pentru modelul Penny Loafer sau chiar Tassel Loafer, modele pe care poți să le asortezi ținutelor elegante sau casual. Acestea fac echipă bună cu jeans sau chinos si tricouri polo, dar asortarea lor la costum e foarte interesantă. Recomandarea mea este să eviți să porți aceste modele fără șosete atunci când porți costum si cravată.

Pentru zilele în care nu e nevoie să porți costum, sau pentru weekend poți sa alegi modelul Sneakers. Cea mai versatila alegere ar fi varianta din piele albă sau velur maro. Tenisii fac echipa bună cu jeans sau chinos și tricouri polo, dar poți să ii asortezi și unei cămăși peste care porți sacou.

Pentru sezonul rece, sfatul meu este să ai în garderobă cel puțin trei modele de ghete. Poți opta pentru modelul Chelsea din piele neagră sau maro închis, un model Oxford din piele neteda de culoare închisă si un model Chukka, din velur maro. Aceste trei modele ar trebui sa acopere toata gama de ținute, de la business formal, pana la smart-casual.

O categorie distinctă o reprezintă modelul Wholecut realizat din piele netedă de culoare neagră, lustruită intens. Acest model este potrivit pentru ținute de gală (Smoking) si poți să ți-l adaugi în garderobă de îndată ce ai bifat celelalte modele.

Îți recomand ca după fiecare purtare să introduci în pantofi șanuri din lemn de cedru. Pe lângă faptul ca  vor absorbi umiditatea și vor neutraliza mirosurile, șanurile previn accentuarea cutelor care vor apărea, în timp, pe pielea pantofilor. Ar fi bine sa lași șanurile în pantofi minimum 24 ore, pentru a ajuta pantofii să-și pastreze forma inițială. Despre cum sa îți îngrijești pantofii am vorbit într-un articol precedent, așa că vei gasi articolul pe Blog

Atât deocamdată despre pantofi, dar dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi!

Toate cele bune,

Vlad

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.